ویرایش محتوا
برای ویرایش/افزودن محتوا روی دکمه Edit Content کلیک کنید.

لوگوی ویندوز

لوگوی ویندوز

حدودا ۴ دهه از انتشار اولین نسخه ویندوز می گذرد. در این مطلب درباره تاریخچه ویندوز به عنوان یکی از محبوب ترین سیستم عامل صحبت می کنیم.

مایکروسافت فعالیت خود به عنوان توسعه دهنده نرم افزار را با سیستم عامل DOS برای کامپیوتر های IBM شروع کرد. در سال ۱۹۸۱ مایکروسافت طرحی با نام «Interface Manager» را شروع کرد. در سال ۱۹۸۳ آنها ویندوز ۱ را معرفی کردند. سپس در سال ۱۹۸۵ اولین نسخه سیستم عامل ویندوز، یعنی نسخه یک را وارد بازار کرد. ویندوز ۱ به عنوان یک پوسته برای همان سیستم عامل MS-DOS شناخته می شود. تا به امروز مایکروسافت ویندوز ۱۱ را معرفی کرده است. این غول تکنولوژی در طی این سال ها سهم ۷۵ درصدی از بازار سیستم عامل های دسکتاپ را برای خود کرده است.

تاریخچه ویندوز

مایکروسافت با ارائه ویندوز می خواست کار با کامپیوتر را آسان تر کند. با این کار کاربران خانگی نیز جزو مشتریان این شرکت می شدند. برای مثال امکان کار با موس به جای نوشتن دستورات در ویندوز معرفی شد. قبل از آن برای اجرای هر فرمان نیاز به نوشتن دستور آن داشتیم. یکی از شکایت هایی که از نسخه اول ویندوز شد، عدم توجه به نوشتن دستورات و فرمان ها بود. اما امروز کاربران با ابزار های مختلفی مانند موس، کیبورد، ترکپد و … با کامپیوتر ها تعامل دارند. در این مطلب به بررسی تاریخچه ویندوز می پردازیم.

ویندوز ۱ (۱۹۸۵)

ویندوز ۱ در سال ۱۹۸۵ به عنوان اولین نسخه از این سیستم عامل محبوب معرفی شد. این نسخه در واقع یک پوسته برای سیستم عامل داس بود. مایکروسافت برنامه هایی مانند ماشین حساب، تقویم، ساعت، کنترل پنل، نسخه های ابتدای Notepad، Paint و Write (که همان ورد امروزی است) را در این نسخه قرار داد. در Windows 1 پنجره کنار هم قرار گرفته و قابلیت باز شدن روی هم را نداشتند. اما متاسفانه نسخه اول سیستم عامل ویندوز مورد استقبال عمومی قرار نگرفت.

می‌خوام بخونم  لوگوی نوکیا

ویندوز ۲ (۱۹۸۷)

دومین نسخه Windows یعنی ویندوز ۲ در سال ۱۹۸۷ معرفی شد. استقبال بیشتری توسط کاربران از ویندوز ۲ شد. مایکروسافت در این نسخه قابلیت روی هم قرار گرفتن پنجره ها را اضافه کرد. از طرفی با بهبود مدیریت حافظه، مولتی تسکینگ را بهینه تر کرد. علاوه بر اینها، کلید های میانبر پیچیده تری نیز در ویندوز ۲ قرار گرفت.

ویندوز ۳ (۱۹۹۰)

در ادامه بررسی تاریخچه ویندوز، نوبت به نسخه سوم ویندوز می رسد. سومین نسخه از این سیستم عامل، در سال ۱۹۹۰ با نام ویندوز ۳ معرفی شد. مایکروسافت در این نسخه توجه ویژه ای به طراحی ظاهری و رابط کاربری کرد. علاوه بر آن، عملیات های ضروری و حساس را از زبان C به اسمبلی تغییر داد. ویندوز ۳ اولین نسخه از ویندوز با فروش بیش از ۲ میلیون در ۶ ماه بود. این مورد یک موفقیت بزرگ تجاری برای شرکت Microsoft بود.

ویندوز ۹۵ (۱۹۹۵)

نسخه بعدی مهم ویندوز در سال ۱۹۹۵ با نام آشنای ویندوز ۹۵ معرفی شد. این نسخه اولین ورژن از ویندوز با پشتیبانی از معماری ۳۲ بیتی بود. قابلیت های زیادی به این نسخه از ویندوز اضافه شد. مایکروسافت علاوه بر بازسازی رابط کاربری، پشتیبانی از نام های طولانی تا ۲۵۵ کاراکتری را برای فایل ها ارائه کرد. در این نسخه استارت محبوب ویندوز، تسکبار، مدیریت فایل و اینترنت اکسپلورر منحوس نیز اضافه شد!

ویندوز ۹۸ (۱۹۹۸)

ویندوز ۹۸ در سال ۱۹۹۸ با توجه ویژه به اینترنت معرفی شد. در این نسخه چند قابلیت جذاب مانند پشتیبانی از USB ها، پشتیبانی از اتصال به چند مانیتور اضافه شد. Microsoft در ویندوز ۹۸ توجه ویژه ای به Internet Explorer کرد. در بروزرسانی های این نسخه، ورژن های مختلفی از این نرم افزار توسط مایکروسافت در دسترس کاربران قرار گرفت. با توجه به رویکرد مایکروسافت در این دوره مشخص است که بحث اینترنت و طراحی سایت در آن دوران رواج پیدا کرده است.

می‌خوام بخونم  قدرت موشن گرافیک تبلیغاتی

ویندوز ایکس پی (۲۰۰۱)

یکی از فراموش نشدنی ترین نسخه ها در تاریخچه ویندوز، ویندوز XP است که در سال ۲۰۰۱ معرفی شد. این نسخه ترکیبی از معماری جدید مایکروسافت در ویندوز NT و موفقیت های ویندوز های ۹۵ و ۹۸ بود. با خروج از معماری داس، شاهد قابلیت های و بهینه سازی های گسترده ای در این نسخه از ویندوز بودیم. با باز طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری، با ظاهر زیبا و متفاوتی از ویندوز طرف بودیم. تصویر زمینه معروف Windows XP از خاطر هیچکس نمی رود. مایکروسافت برای اولین بار در ویندوز XP دو نسخه خانگی و حرفه ای ارائه کرد.

ویندوز ویستا (۲۰۰۷)

ویندوز ویستا در سال ۲۰۰۷، به عنوان بزرگترین شکست مایکروسافت در صنعت توسعه سیستم عامل ها، معرفی شد. در Vista علاوه بر طراحی رابط کاربری جدید، توجه زیادی به ویژگی های امنیتی صورت گرفت. اما وجود مشکلات زیادی مانند افت سرعت، زمان بوت بیشتر و … ویستا را به بدترین نسخه ویندوز تا کنون تبدیل کرد.

ویندوز ۷ (۲۰۰۹)

ویندوز ۷ در سال ۲۰۰۹ به عنوان محبوب ترین سیستم عامل معرفی شد. هدف از ارائه ویندوز ۷، بهبود و حل مشکلات ویندوز ویستا بود. در کنار این تغییرات، مایکروسافت رابط کاربری ویندوز را نیز کمی بروز کرد. Windows 7 در حال حاضر نیز توسط کاربران زیادی در حال استفاده است.

ویندوز ۸ (۲۰۱۲)

ویندوز ۸، به عنوان یکی از ضعیف ترین نسخه ها در تاریخچه ویندوز، در سال ۲۰۱۲ با هدف یکپارچه سازی ویندوز برای دسکتاپ و صفحه های لمسی معرفی شد. در این نسخه مایکروسافت بروزرسانی های زیادی را در هسته و طراحی رابط کاربری ایجاد کرد. یکی از این تغییرات منوی استارت تمام صفحه ویندوز ۸ بود. کاشی های زنده در این منو قابلیت های زیادی را فراهم می کردند. اما کاربران استقبالی از این مدل طراحی جدید تحت عنوان «زبان طراحی مترو» نکردند. OneDrive و فروشگاه نرم افزاری جزو ویژگی های جدید ویندوز ۸ بودند. Microsoft با ارائه سریع نسخه ۸.۱ و تغییر منوی استارت با شکل قبلی، دل کاربران به دست آورد.

می‌خوام بخونم  روانشناسی رنگ در برندینگ

ویندوز ۱۰ (۲۰۱۵)

مایکروسافت با معرفی ویندوز ۱۰ در سال ۲۰۱۴ و ارائه آن در سال ۲۰۱۵ کاربران را جذب خود کرد. رابط کاربری در ویندوز ۱۰ به بلوغ خود رسید. در کنار طراحی فوق العاده و بهینه سازی تجربه کاربری، امکانات مختلفی نیز به ویندوز ۱۰ اضافه شد. برای مثال کورتانا به عنوان اولین و آخرین تلاش مایکروسافت برای ورود به بازار دستیار های صوتی بود. اما Cortana با استقبال خوبی مواجه نشد. طبق صحبت های آن زمان قرار بود ویندوز ۱۰ آخرین نسخه از ویندوز باشد. و با ارائه بروزرسانی مرتب، قابلیت های جدید به آن اضافه شود. اما این حرف تا سال ۲۰۲۱ بیشتر دوام نیاورد.

ویندوز ۱۱ (۲۰۲۱)

بر خلاف باور عموم، مایکروسافت در سال ۲۰۲۱ ویندوز ۱۱ را به عنوان جدید ترین ورژن ویندوز معرفی کرد. در این نسخه علاوه بر بهبود عملکرد کلی و افزایش سرعت، طراحی مدرن تری را شاهد بودیم. یکی از مهم ترین بروزرسانی های رابط کاربری، گرد کردن گوشه ها در طراحی ویندوز ۱۱ بود. گوشه های گرد در تاریخچه ویندوز و زبان طراحی جدید مایکروسافت بی سابقه بود. از طرفی این غول تکنولوژی برنامه دارد تا با ارائه بروزرسانی های منظم، طراحی بخش های دیگر ویندوز مانند Windows Explorer و … را بروز کند. تنها ایراد ویندوز ۱۱، سختگیری در سخت افزار مورد نیاز بود.

نویسنده.آریان جوانبخت
پیمایش به بالا