ویرایش محتوا
برای ویرایش/افزودن محتوا روی دکمه Edit Content کلیک کنید.

لوگوی مزدا

لوگوی مزدا

تاریخچۀ لوگوی Mazda از سلسله مطالب با موضوع بررسی لوگوهای مطرح جهان، در زمینۀ صنایع خودروسازی است. تاریخچۀ لوگوی Mazda به یکی دیگر از برندها و تولید کنندگان برتر اتومبیل در دنیا می پردازد که به ویژه برای ما ایرانی ها از دو حیث حایز اهمیت و جالب است.

نخست رواج ماشین های وانت مزدا و کاربرد گسترده ای که از قدیم الایام تا کنون داشته اند، و دیگری از حیث نام گذاری اش که شاید کمتر ایرانی ای به شباهت این نام با فرهنگ ایرانی فکر کرده باشد. با هم مروری داریم بر پیشینۀ این برند خودروسازی و سرگذشت تجاری آن.

تاریخچۀ Mazda

تاریخچۀ لوگوی Mazda به یک شرکت تولید کنندۀ ژاپنی بر می گردد که در زمینۀ تولید خودروهای با کیفیت، سال هاست فعالیت می کند. جوجیرو ماتسودا در سال 1920 میلادی این کمپانی را تأسیس کرد.

بیش از یک دهه تحقیق و پژوهش علمی در کنار تجربه منجر به تولید نخستین سری خودروهای مزدا به بازار شد. همزمانی فعالیت این کمپانی با جنگ جهانی دوم، سبب شد تا همانند بسیاری از تولیدکنندگان خودروی دیگر، مدتی در خدمت ارتش باشد و به تولید کامیون، تسلیحات و ادوات جنگی همت بگمارد و خودروسازی شخصی و حرفه ای اش تحت الشعاع قرار بگیرد.

اما در سال 1960 پس از خوابیدن آتش جنگ، مزدا توانست نخستین خودروی چهار چرخ خود را با نام “مزدا 360” عرضه کند و یک نقطۀ عطف در صنعت خودروسازی ژاپن پدید آورد. در حال حاضر، کمپانی مزدا در هیروشیمای ژاپن به عنوان یک غول خودروسازی مشغول فعالیت است. در سال 2016 بیش از یک میلیون و 500 هزار خودرو توسط این شرکت تولید گشت.

مزدا در سال، چیزی فراتر از 2 میلیون خودرو تولید و در عرصۀ بین المللی عرضه می نماید.کمپانی مزدا در ردۀ پانزدهم در فهرست بزرگ ترین تولید کنندگان خودرو در جهان قرار دارد.

نامی برگرفته از اهورامزدا

تاریخچۀ لوگوی Mazda به جالب ترین رمز و راز آن می رسد که به ویژه، برای ما ایرانی ها دلپسند است. جوجیرو ماتسودا، نام برند معتبر خود را مزدا برگزید. این نام تنها شباهت ظاهری با واژۀ مزدای فارسی ندارد، بلکه خود آن است.

ماتسودا پیش از آن با دین زردشت آشنایی پیدا کرده بود و از  آیین های آن نیز اطلاعاتی داشت. این آشنایی و اطلاعات نسبت به دین زردشتی، موجب علاقه مندی ماتسودا به اهورامزدا، خدای بزرگ و یگانۀ زردشتیان گشت. از طرفی شباهت آوایی نام فامیل ماتسودا با مزدا عامل دیگری شد تا او مصمم گردد که نام برند خودروسازی خود را مزدا بگذارد.

در بیانیۀ این شرکت در مورد نامگذاری آن نقل شده است: « نام شرکت مزدا برگرفته از نام اهورامزدا خدای اولین تمدن‌های غرب آسیا است. ما اهورامزدا را به خدای خرد، اندیشه و هماهنگی تفسیر کردیم.

به عنوان منشأ هر دو تمدن شرقی و غربی و همین‌طور به عنوان نمادی از فرهنگ خودرو.  این آمیختگی از تمایل به دستیابی به صلح جهانی و توسعه صنعت خودرو انجام شد». با وجود این، محصولات این شرکت در خود کشور ژاپن، با نام ماتسودا خرید و فروش و شناخته می شوند.

می‌خوام بخونم  لوگوی بی ام و

مزدا در ایران

تاریخچۀ لوگوی Mazda از ورود این برند به ایران در  دهۀ هفتاد خبر می دهد. دو نوع از خودروهای این شرکت، یعنی سدان و وانت در بین مشتریان ایرانی توانست از جایگاه مطلوبی برخوردار شود.

نخستین خودروی مزدا که به صورت کوپه طراحی شده بود در مدل 929 وارد ایران شد. بیشترین محبوبیت مزدا در زمینۀ خودرهای وانت آن است، به خصوص در ایران نام مزدا وانت با کاربردهای خاص و کیفیت و مقاومتش بسیار شناخته شده است.

لوگوی Mazda

تاریخچۀ لوگوی Mazda به بحث دربارۀ طراحی لوگوی این برند خودروسازی می انجامد. لوگوی مزدا از ابتدای امر تا کنون چندین بار دستخوش تغییر و تحول شده است. مرکزی ترین محور تغییر و تحول در لوگوی مزدا، مانور روی حرف M بوده است.

یعنی حرف نخست نام مزدا یا ماتسودا. در سال 1934 این لوگو تایپ بود با نام کامل مزدا. در سال 1936 به صورت تکرار موج دار حرف M بود که به صورت سه لایه بر روی هم قرار داشت.

سال 1962 حرف M  به تنهایی و محصور در یک دایره بود. 1975 باز نام مزدا به طور کامل با یک فونت ساده و برجستگی حرف Z ، طرح لوگوی مزدا را تشکیل می داد. بالاخره لوگوی اصلی و شناخته شده ای که امروزه همگان مزدا را با این آرم می شناسند، در سال 1997 طراحی و تثبیت شد.

این بار با در نظر داشتن پیام ها و اهداف کمپانی مزدا، لوگو به صورت عدد 7 (از دیدگاه ما) طراحی شد. این نماد تداعی کنندۀ یک پرنده در حال پرواز (یا بال های پرنده) و اوج گرفتن است. بال های باز شده در لوگوی مزدا، در فرهنگ ژاپن رمز ابتکار، درک هدف و لطافت است. همۀ آنچه یک برند می خواهد و قصد دارد به آن برسد، در قالب یک لوگو طراحی و به مخاطب منتقل می گردد.

شرکت مزدا در سال ۱۹۲۰ فعالیت خود را با نام ” تویو کوگیو” _ Toyo Kogyo Co., Ltd_  و بعنوان تولیدکننده‌ی چوب پنبه در هیروشیمای ژاپن آغاز کرد. اولین لوگوی این شرکت نیز در همان سال رونمایی‌شد، یک لوگوی هندسی انتزاعی با خطوط سیاه ضخیم. شکل دایره‌ای لوگو شبیه شوریکن _ shuriken_ یکی از معروف ترین سلاح‌های نینجا بود.

در سال ۱۹۲۸ و در حالی که هنوز مزدایی وجود نداشت، شرکت تویو کوگیو نشان خود را به لوگوی مینیمالی با رنگ‌های سفید و قرمز تغییر‌داد. این لوگو از یک شکل دایره‌ای با دو خط افقی ضخیم که از قاب قرمز‌رنگ به سمت مرکزِ نشان کشیده شده‌ بود، تشکیل‌شده بود.

۱۹۳۱، معرفی مزدا و داستان انتخاب نام مزدا

در سال ۱۹۳۱ شرکت “مزدا گو” تاسیس‌شد. _ Mazda-go_ این شرکت در زمان تاسیس توسط فردی به نام جوجیرو ماتسودا_ Jujiro Matsuda_ اداره و مدیریت میشد.  بین اسم مزدا و ماتسودا هماهنگی وجود‌دارد اما سوال این است که چرا اسم شرکت همان ماتسودا نشد؟

 ماتسودا فردی بود که به معنویت علاقه‌داشت و تصمیم‌گرفت نام شرکت خود را به افتخار خانواده و دین زرتشت تغییر‌بدهد. پس نام  مزدا را از “اهورا مزدا” گرفت. اهورا‌ مزدا نامی به زبان اوستایی است و از سمت زرتشت، پیامبر ایران باستان، برای خدایی‌ که منبع خرد، هوش و هماهنگی است، بیان شده‌است. از آنجایی که ایران اولین تمدن در غرب آسیا را دارد اعضای کلیدی تویو کوگیو مزدا را به عنوان نمادی از آغاز تمدن شرق و غرب و همچنین نمادی از تمدن و فرهنگ خودرو تعبیر‌کردند. انتخاب نام مزدا همچنین حرکت هوشمندانه‌ای برای ادای احترام به بنیانگذار این شرکت که نام خانوادگی او بسیار نزدیک به مزدا و در زبان انگلیسی همان مزدا تلفظ می شود، بود.

می‌خوام بخونم  لوگوی سوزوکی ویتارا

در همان سال ۱۹۳۱ لوگوی جدید مزدا نیز رونمایی‌شد. این لوگو شبیه یک الماس معروف میتسوبیشی بود (“Mitsubishi” ترکیبی از دو کلمه‌ی “mitsu” و “hishi” است. میتسو به معنای “سه” است و هیشی به معنای شاه بلوط آبی است. ژاپنی‌ها برای مدت طولانی از این کلمه برای نشان دادن شکل لوزی یا الماس استفاده می کردند.). این لوگو از سه لوزی سورمه‌ای رنگ تشکیل شده بود که از رأس‌هایشان به هم وصل شده بودند و با خطی فانتزی روی آن کلمه ی مزدا نوشته شده بود.

در سال ۱۹۳۴، همان سالی که مزدا شروع به تولید موتورهای سه چرخ کرد،  نشان میتسوبیشی را از نشان خود حذف کرد و فقط قسمت نوشتار لوگو باقی‌ماند. در لوگوی قبلی کلمه‌ی مزدا با استروک نوشته شده بود اما در لوگوی جدید کلمه‌ی مزدا ظریف‌تر ولی به صورت توپر مشکی به چشم‌میخورد. این لوگو اولین لوگوی ثبت شده بر روی موتورهای سه چرخ مزدا است.

نشان جدید مزدا که دو سال پس از نشان قبلی روی کارآمد، معرف جریان رودخانه‌ی زادگاه مزدا یعنی هیروشیما است و این بر تعهد این خودروساز به خانه‌ی خود تاکید‌میکند. علاوه‌ بر رودخانه‌ی هیروشیما این لوگو سه حرف “M”  را نیز نشان میدهد که مخفف عبارت ” Mazda Motor Manufacturer”  است. ادامه پیدا کردن کناره‌های حروف M  به صورت بال برای نشان‌دادن مفاهیمی مثل چابکی، سرعت و توانایی اوج گرفتن به ارتفاعات و نقاط جدید است.

۱۹۵۱

سال ۱۹۵۱ سونجی ماتسودا _ Tsuneji Matsuda_  پسر جوجیرو بعنوان سومین مدیر مزدا شروع به فعالیت کرد و در همان سال نیز نشان مزدا به نشان جدیدی تغییر چهره داد و دوباره طراحی شد. نشان جدید مزدا لوگویی عجیب و مرموز بود. با اینکه در اکثر وبسایت‌ها به این نشان اشاره نشده بود اما خود مزدا از آن نام میبرد، آن هم بعنوان لوگویی که تا سال ۱۹۷۲ مورد استفاده قرار‌میگرفته‌است! (این یکی از نکات جالب مزدا است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.)

این لوگوی سیاه و سفید ترکیبی انتزاعی از سه مثلثِ به سمت پایین است. هر سه مثلث عناصری مانند خطوط نازک سیاه و سفید دارند که به روش‌های مختلف قرار‌گرفته‌اند و شکل‌های منحصر‌به فردی را برای هر مثلث به وجود آورده‌اند. احتمالا این مثلث‌ها با حروف ژاپنی شباهت دارند و معنی خاصی پشت آنهاست که ما از آن بی خبریم!

۱۹۵۴

در سال ۱۹۴۹ مزدا صادرات موتورهای سه چرخ خود را به کشورهای دیگر آغاز‌کرد و همراه با گسترش صادرات خود حس کرد که به نشان جدیدی برای دیگر کشورها نیاز دارد. در سال ۱۹۵۴ مزدا از لوگوی جدید خود رونمایی‌کرد و این نشان را در همان سال و برای اولین‌بار در کشور تایوان ثبت‌کرد. تا سال ۱۹۵۹ این لوگو در ۲۱ کشور ثبت‌شده‌بود.

نماد‌مزدا، لوگویی مبتنی بر متن با یک رنگ آبی بود. در این لوگو کلمه‌ی مزدا با حروف بزرگ سانس سریف باریک و مورب نوشته شده بود، به صورتی که خطوط کاملا تمیز با لبه هایی مشخص بودند و احساس محکم و سخت بودن را منتقل میکردند. (این لوگو را با لوگوتایپ فانتزی مزدا در سال‌های اولیه‌ی تاسیس مقایسه‌کنید!)

موتور سه چرخ و لوگوی مزدا ۱۹۵۴

در سال ۱۹۵۹ مزدا اولین خودروهای سواری خود را عرضه‌کرد و به همین مناسبت لوگوی جدید خود را جایگزین لوگوی رودخانه‌ی هیروشیما شد. (حالا چرا لوگوی رودخانه؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.)

می‌خوام بخونم  روانشناسی رنگ در طراحی لوگو

در نشان جدید مزدا حرف M به گونه‌ای طراحی‌شده‌است که احساس نرم‌بودن و صمیمی‌بودن را القا‌میکند و این طراحی به این دلیل به این صورت اجرا شده‌است تا خاطره‌انگیز و چشم‌نواز باشد. خطوط پررنگ این حرف در قالب گرد آن نشان‌دهنده‌ی برند قدرتمندی است که برای طراحی ارزش قائل است. این لوگو تا سال ۱۹۷۴ در مزدا R360  کوپه یا سایر خودروهای سواری دیده می شد.

لوگوی مزدا ۱۹۵۹

سال ۱۹۷۵ لوگوتایپ جاودانه‌ی مزدا معرفی‌شد. لوگوتایپی بدون جزئیات و نمادهای اضافی که برای تقریبا ۳۰ سال مورد استفاده قرار‌گرفت و امروزه نیز توسط این برند استفاده‌ میشود. همین سادگی لوگو باعث شد که برخی از افراد به این موضوع اشاره‌کنند که مزدا طی این ۳۰ سال لوگوی رسمی نداشته و فقط از یک نسخه‌ی سبک از نام خود استفاده میکرده‌است!

لوگوتایپ جاودانه ی مزدا ۱۹۷۵

مزدا تصمیم‌گرفت دوباره در لوگوی خود به نمادگرایی بازگردد. در لوگوی جدید مزدا یک الماس شکل به چشم میخورد که نشاندهنده ی نور و خورشید است. پالت آبی‌رنگ نشان مزدا در این بازطراحی حفظ شد. مشکل این لوگو شباهت آن به لوگوی شرکت رنو در آن زمان بود.

۱۹۹۲

یک سال بعد از بازطراحی لوگو و بازگشت نمادگرایی به نشان مزدا، بازطراحی دیگری صورت گرفت. لوگوی مزدا در سال ۱۹۹۲ با خطوطی نرم‌تر اصلاح‌شد. تمام اشکال لوگو گرد و نازکتر شدند. این بازطراحی کمک کرد که لوگوی مزدا از نشان رنو متمایز شود. با نرم‌تر شدن خطوط دوستی، حس وفاداری و اعتماد چاشنی لوگوی مزدا شد. این نماد اساس نشان فعلی مزدا است که همه‌ی ما آن را میشناسیم

۱۹۹۷

نماد برند معروف امروزه‌ی مزدا در سال ۱۹۹۷ طراحی‌ شد. این نماد نشان‌دهنده‌ی عزم مزدا برای “پیگیری پیشرفت های مداوم برای رشد قدرتمند و مستمر” است که با یک جفت بال به شکل یک حرف V بیان می‌شود  و در ادامه با ترکیب با قاب بیضی حرف M را میسازد. این لوگو تفکرانعطاف پذیر و سرزندگی برند را منعکس میکند، جنبش و نگاه به آینده را جشن میگیرد و پیشرو و شیک است.

روح مزدا در این لوگو زنده است و نشاندهنده‌ی شجاعت ایستادن در برابر چالش‌های به ظاهر غیرممکن و ایستادن در برابر همه‌ی شانس‌ها برای دنبال کردن رویای خود در این نشان به چشم میخورد.

لوگوتایپ معروف مزدا (۱۹۷۵) با همان رنگ آبی خود نیز در این لوگو حضور‌دارد و به  دو صورت افقی و عمودی کنار نماد نشان قرار‌میگیرد.

۲۰۱۵

در سال ۲۰۱۵ سطح براق نماد نشان مزدا مات شد اما تغییری که در این بازطراحی به چشم میخورد تغییر رنگ نوشتار نشان است که از رنگ آبی به رنگ نقره ای با استروک باریک آبی تغییر‌کرده‌است. این تغییر رنگ لوگو را یکپارچه تر کرد و برندی را نشان‌داد که به سمت کیفیت و پیچیدگی بالاتری تکامل یافته‌است.

۲۰۱8

در سال ۲۰۱۸ رنگ آبی به طور کامل از پالت رنگی نشان حذف شد، این تغییر در لوگوی‌مزدا نشان میدهد که مزدا بهترین جنبه‌های برند و ارزش‌های آن را در نظر میگیرد و ترسی از تغییری که به پیشرفتش کمک می‌کند ندارد.

آیا تا به حال توجه کرده‌اید که تمام حروف لوگوتایپ مزدا کوچک است به جز حرف D ؟

مزدا میخواست دقت و قابل اطمینان بودن را به عنوان یک شرکت خودروسازی با همسو کردن خطوط بالا و پایین لوگوی خود بیان‌کند اما استفاده از حرف d  کوچک این هدف را غیر‌ممکن میکرد. چون یا حرف d از بالا بیرون زده‌میشد و اگر هم آن حرف را کوچک میکردند نظم را به هم میزد. به همین دلیل تصمیم گرفته‌شد که از حرف بزرگ D استفاده شود تا نوشتار لوگو به صورت مرتب داخل یک مستطیل قرار‌بگیرد.

برای دیدن اطلاعات بیشتر در مورد خودرو مزدا کلیک کنید

نویسنده.آریان جوانبخت

پیمایش به بالا